Satul Cut se află situat pe malul stâng al râului Bistriţa, la 7 km de oraşul Piatra Neamţ, în comuna Dumbrava Roşie, judeţul Neamţ.
Primele familii ce s-au aşezat pe aceste meleaguri au fost din părţile stramutati din satul Troita (veniti in 1774) si Nicoresti (veniti in 1776).
Primul document ce face referire la satul Cut, este un act COMEMORATIV AL BISERICII CUT pus la temelia bisericii „Sf. Voievozi” ce face referire la intemeierea satului.
La început creştinii din satul Cut , au avut o bisericuţă de lemn din partea câmpului – biserica satului Troita - în care se rugau lui Dumnezeu. Această bisericuţă fiind neâncăpătoare au transformat-o într-o biserică mai mare tot de lemn, care a ars în anul 1900.
Sub stăruinţa şi îndemnul harnicului preot Gheorghe Mironescu în anul 1903 s-a pus piatra de temelie a bisericii ce se vede şi azi, construită din piatră cioplită. În anul 1919 septembrie 15, acest locaş de rugăciune a fost sfinţit de către Mitropolitul Pimen Georgescu.
Ctitorul real al acestei biserici este satul întreg în frunte cu preotul Gh. Mironescu, precum şi unii binevoitori din satele vecine, cari au donat diferite sume.
Biserica „ Sf. Voievozi” din Cut se remarcă într-un mod plăcut prin eleganţa şi măreţia ei, având 34m lungime, 8m lăţime şi 24m înălţime, fiind străjuită de două turnuri clopotniţă gemene.
Arhitectura şi execuţia bisericii - ce de altfel este un monument de arhitectură - revine arhitectului italian Govannii Maricici,
Planul bisericii este de cruce greacă, având numeroase decoraţiuni florale şi geometrice cioplite în piatră .
Nu se poate vorbi de un singur stil arhitectonic, ci de o îmbinare de stiluri: moldovenesc şi apusean.
Pictura din biserică este realizată de pictorul Nicolaie Kraft din Iaşi în stil neobizantin de secol XX, în ulei, în mărime naturală.